fredag 26. november 2010

"kunstneren min"

Blogg med faglige refleksjoner.

Hva er min replikk?
Hva vil en uttrykke?
Klipp og lim

Etter å ha sett i ulike litteraturer, og surfet på internett har jeg valgt meg en kunstner jeg synes kan være spennende å jobbe med. Valget falt på Nikolai Astrup som er en kjent kunstner med liv og oppvekst i mitt eget fylke. Motivene hans er att fra kjente omgivelser og det er lett å kunne identifisere seg med motivene jan har valgt i sin kunstform. Bildet jeg ønsker for å utvikle min egen replikk fra er "Juninatt i gammelt Jølstertun". Dette motivet har han laget i 13 ulike variasjoner, trolig malt mellom 1909- 1913. Astrup lot seg ikke inspirere av mystikken rundt regntåke og skådde, jan ville vise naturen slik den var med ofte overdådige blomsterprakter og rik med fargerik vegetasjon.
Jeg valgte dette verket fordi det gir meg en følelse av trygghet samtidig som teknikk og farger gjør meg litt usikker på hva som skjer. Mystikk.

Fra replikk nummer 1 fra originalbildet har jeg prøvd å gjengi bildet i sein helhet med fargeblyanter og fettstift. Prøver å få fram uttrykket slik Astrup så det med friske farger i et idyllisk Jølster i A4 format i scetch book. Dette var en teknikk som jeg syntes var enkelt å bruke på grunne av at jeg kunne bruke sterke farger (Pastell). som jo var i Astrups ånd. Metoden var utfordrende og krevende med tanke på å få fram de rette betoningene på grunn av at jeg ikke kunne få blandet fargene. Syntes likevel at jeg fikk fram en ok replikk.

I replikk nummer 2 har jeg for å utvikle uttrykket, og for å prøve andre teknikker valgt skissering gjennom bruk av grå blyant. Har her valgt tegneblyant med bløthet 6B på et A4 format i sketch book. Bløtheten på blyanten har jeg valgt ut fra styrken av gråtonen i skissen. Formatet her ble valgt ut fra tanken om at uttrykket ville forsterke seg gjennom bruk av dette formatet. I uttrykket ønsker jeg å få frem kontrastene til industrisamfunnet og Astrup idylliske Jølster. Gjennom å bruke streken ønsker jeg å få fram illusjon av hardhet og dybde. En demning fra et avnnkraftverk mellom fjellene, tungt og disig. Dette var en grei måte å arbeide på, og samtidig kanskje provoserende i forhold til Nikolai Astrup.

Replikk nr 3 har jeg valgt å jobbe med farget ark fra "fargeblokk for tegning og forming" Formatet her ble A3, for å ha en viss størrelse å arbeide med, og samtidig måtte jeg ha dette formatet for å kunne få fram noe av det jeg ville vise. Her bruker jeg fargete ark, og arbeider med ovelappingsteknikker. Der jeg klipper og limer. Det var vanskelig å få dette i den betoningen som jeg hadde behov for, og for å få det detaljert nok. Kontrastene kom bra frem når jeg brukte både primær og sekundær farger. Alt i alt så ble jeg så fornøyd med resultatet at jeg valgte å videreføre denne replikken til å fullføre det endelige resultatet.

Det endelige arbeidet ble et resultat ut fra replikk nummer tre. Her valgte jeg å male med olje på lerret med format 49 x 59,5. Har valgt dette "store" formatet fordi opplevelsen av motivet blir rikere, og orginal motivet er også malt i et stort format. 88 x 105. Dette selges også som trykk på lerret med format 65 x 80. Tenkte også at jeg gjennom replikken ville skape et anderledes uttrykk og litt kontroversiellt. Da jeg bestemte meg for å male dette bldet var det da med tanke på at det måtte bli et vinterlig uttrykk. Astrups "Juninatt i gammelt Jølstertun" i vinterdrakt. Ettersom jeg kan se så har ikke Astrup noen versjoner som er som dette. Problemet etter som jeg ser så er det å male vinter en utfordring i forhold til lyset. Valget falt derfor på en vinterdag der solen akkurat har forsvunnet så mye bak horisonten at detaljer i bildet har begynt å kaste skygger utover og innover i bildet. Dette arbeidet ble da min replikk i forhold til oppgaven "kunstneren min"
Astrups tanker og følelser i nyromantisk stil er ikke mulig å kopiere for å få til et uttrykk som han kunne ha vært fornøyd med. Hans opplevelser av den sterke naturen og sterke fargebruk gjennom sine motiv er unik. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar